2017 het jaar van DMP’s en omnichannel?

Alles draait tegenwoordig om ‘unified data’. Een ‘single customer view’ is de heilige graal. De customer journey in kaart, one tool to rule them all! Voor de grote en meest ontwikkelde adverteerders is 2017 het jaar om een DMP te activeren en werk te maken van omnichannel marketing. Mobile verandert de wereld. Brick & Mortar en de virtuele wereld gaan samen. Big data ligt binnen ieders bereik. Haal je hier al het beste uit?

De mogelijkheden om over verschillende kanalen, offline en online te meten worden steeds groter. Data Management Platformen brengen data uit verschillende bronnen samen voor een uniek inzicht in het succes van de lopende strategie. Het stelt je in staat cross channel marketing effectief te monitoren en maakt het mogelijk voortschrijdend ROI uit het communicatiebudget te optimaliseren. Attribution modellering pur sang. Focus op de Customer Experience. Fashion/Surfmerk Quiksilver zegt er het volgende over:

Quiksilver liet zich een Salesforce Demandware Commerce Cloud oplossing aanmeten. Surf’up in het digitale landschap! Omnichannel en DMP’s zijn gearriveerd, tijd om in te stappen! Let’s get started.

Wat is een DMP – Data Management Platform?

Een DMP ofwel Data Management Platform is software die verschillende databronnen bijeen brengt en analyseert. Daarmee worden inzichten verkregen in klantgedrag en mediaconsumptie. Advertentie- en in bredere zin communicatiebudgetten kunnen met deze inzichten worden geoptimaliseerd. Met efficiency en relevantie als gevolg.

Door eigen data en die van derden samen te brengen, ontstaan unieke inzichten. Data uit de verschillende kanalen, van offline bezoek en verkoop in de winkel, tot online en mobile conversies en zichtbaarheid van jouw merk. Door al deze data samen te brengen, zijn de effecten van de marketinginspanningen beter te monitoren. Met experimenten kan worden gewerkt aan continue verbetering van het marketingbeleid. A dream come true voor elke marketeer? In belofte zeker.

DSP’s? DMP’s? Single Customer View!

DSP’s zijn al wat langer gemeengoed. Een Demand Side Platform, verzorgt de inkoop van advertentie’s, veelal op verschillende ‘exchanges’ en ‘ad networks’. Lees ook dit artikel voor meer informatie over DSP’s, SSP’s , Ad networks & exchanges. Via complexe algoritmes worden, in realtime, de prijzen voor adverteren op de verschillende locaties bepaalt (RTB). Voor zowel de DSP als de DMP wordt een eenduidige, volledig beeld van de klant’s profiel, fase in de customer journey en mediagebruik nagestreefd. Dit heet ook wel de Single Customer View.

Wat is een Single Customer View?

Een Single Customer View is een consistent, samengesteld, holistische beeld van een klant of prospect van een organisatie. Interne en externe databronnen komen samen om het beeld van de klant zo compleet mogelijk te maken. Met als doel effectiever communiceren en verbetering van de dienstverlening naar klant en prospect.

DMP’s en DSP’s trachten dit beeld, de Single Customer View, zo realistisch mogelijk tot stand te brengen. Techniek en privacy brengen daarbij de nodige uitdagingen. DMP’s bieden veelal meer mogelijkheden deze Single Customer View tot stand te brengen en binnen de organisatie te benutten. DSP’s zijn vanouds meer gericht op adverteren. DMP’s nemen daarbij steeds meer functies van een DSP over. Zeker met betrekking tot de koppeling met Ad Exchanges en platformen.

Single Customer view, inzicht in de customer journey, het mediagebruik, toegang tot alle kanalen, owned, earned, paid. Hoe pakt dat nu uit in de praktijk? Nederlands trots in Data management platformen, DMP leverancier Relay42, maakte het volgende filmpje:

Dat is niet langer veelbelovend, maar de realiteit van vandaag! Tijd dus om in te stappen?

2017 het jaar van de DMP

Voordelen genoeg, maar ook uitdagingen genoeg. Het inrichten van een DMP is een intensief, veelal kostbaar proces. Het koppelen van interne legacy systemen, is een uitdaging op zich. Als het DMP de data ontvangt, dan volgt het verwerken en optimaliseren van die data; een voortdurend proces zonder einde. Echter de winst is er voor de early adopters. Pak dat concurrentievoordeel, ga de uitdagingen aan en start nu met het nemen van een voorsprong.

Voor meer informatie, ga eens kijken bij Nederlandse ontwikkelaars van DMP;s: Relay42 en FLXone. Of oriënteer je op volledige marketing cloudleveranciers als Adobe en Oracle. Ben je op zoek naar een maatwerk leverancier? Ga dan eens bij Macaw kijken.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.