Aan de slag met Google Data Studio

Wil je je online marketing data, doelstellingen en KPI’s op een mooie visuele manier presenteren? Wil je daarbij data uit verschillende databronnen samen brengen? Wil je je datavisualisaties vervolgens eenvoudig delen met collega’s en management? Dan is Google’s nieuwe Data Studio 360 wellicht dé dashboardingtool voor jou!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Google Data Studio? Dan is deze introductie een mooie opstap naar de fantastische nieuwe dashboard / reporting tool van Google. Niet tevreden met SiSense? of Klipfolio? Is Tableau te duur? Op zoek naar een gebruiksvriendelijke reportingtool waarin je eenvoudig met anderen kunt samenwerken? Zoek dan niet verder Google Data Studio komt eraan en het is een fantastische stuk gereedschap!

Wat is er zo goed aan Google Data Studio 360?

Data Studio is een zeer toegankelijke dashboardingtool. Ben je het al gewend om met Google Docs te werken? Ben je helemaal verknocht aan de samenwerkingsmogelijkheden van Google Docs? Dan zul je net als ik, snel verliefd zijn op Data Studio. Het is namelijk op dezelfde basis ontwikkeld als Google Docs en dat merk je snel als je eenmaal met Data studio aan de slag gaat. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel van deze nieuwe tool. We hebben de volgende voordelen al ervaren:

Voordelen Data Studio:

 • Meerdere databronnen (o.a. Google Analytics, Google Sheets, BigQuery en Adwords)
 • Zeer gebruiksvriendelijk en veel design opties
 • Samenwerken aan rapportages
 • Eenvoudig delen met verschillende rechten
 • Snel en toch uitgebreide functionaliteit
 • Update: 25/05 kondigde Google een Gratis versie aan (gemaximaliseerd tot 5 reports)
 • Update:  02/02 gaf Google verwijderde Google de limiet van 5 reports

Nadelen van Data Studio

 • Filteren van data uit verschillende bronnen nog niet mogelijk
 • Wen maar aan RE2 – Regular Expressions 2, de vernieuwde RE mede geiniteerd door Google
 • Conditional formatting van data tabellen nog lastig
 • Kleine bugs en onvolmaaktheden (het is nog een Beta)

Kortom heel veel rapportage power, waar je voorheen veel geld voor moest betalen, nu gratis beschikbaar. De 360 variant is allicht onderdeel van de prijzige Analytics 360 suite, er is nu ook een gratis variant voor kleine teams en zelfstandigen. Super dus!

Introductie Google Data Studio 360

15 maart 2016 introduceerde Google de Analytics 360 suite. Daarbij ook de introductie van Data Studio 360 Beta. Veel van de aandacht ging uit naar de nieuwe features in het hoofdpakket Analytics 360, voorheen Analytics Premium. De reporting tool verdient echter zeker de aandacht. In de volgende Youtube video de officiële introductie.

Hierin een uitgebreide introductie om snel te kunnen starten met je eerste report. Interessanter is wellicht de uitgebreidere video’s van het Google Analytics Youtube account hieronder: Report like a Boss! Wat al weer wat dieper gaat dan de intro:

Er zijn ondertussen veel meer video’s verschenen.  Het Google Analytics channel heeft een interessante Data Studio playlist aangemaakt. Analytics Professional, Phil Pearce heeft ook een playlist gemaakt. Genoeg te zien dus. Snel naar gevorderd niveau? Kijk dan zeker de Video’s over Filter Controls (4:07 minuten), Date Range Controls (3:28 minuten) en Calculated fields (3:23 minuten).

Beschikbaarheid Google Data Studio Europa en Nederland

Google heeft nog geen releasedate afgegeven voor Google Data Studio buiten de VS. Na de introductie van de Analytics 360 Suite, met daarin de Data Studio 36o, heeft het al wel een gratis versie van Data Studio geïntroduceerd. In de gratis versie kun je maximaal 5 reports aanmaken. Daarbinnen kun je net zo veel pagina’s aanmaken als je wilt. Super dus, dat iedereen met Data Studio aan de slag kan. Nu nog even afwachten tot we in Europa en Nederland aan de slag kunnen met de Data Studio. Ik zal de post updaten zodra er meer bekend is.

Update: Data Studio is nu ook beschikbaar in Nederland, lees er meer over op de Google Analytics blog.

Tips & tricks voor Data Studio

De basisstappen om een report en data source aan te maken zijn in bovenstaande video’s prima uitgelegd. Hoe kun je nu nog sneller de mogelijkheden van Data Studio benutten voor spetterende reports? Hier de tips en tricks uit eigen ervaring:

Overzicht Data Sources:

Gebruik je een Google Sheet met data voor je report? Heb je de data op verschillende tabs staan? Maak dan voor elke tab een nieuwe data source aanmaakt! Anders wordt de bestaande koppeling omgezet naar de nieuwe tab en ben je de data in je report daarvan kwijt.

Updates: Er is nu ook een MySQL connector (22/08/16), een DoubleClick Connector (30/11/16) en een PostgreSQL connector (19/01/17)! Veel gevraagde toevoegingen, te vinden onder data sources! Tof dat Google er de vaart in houdt met de ontwikkeling van meer datasources! Hou Googles Analytics blog in de gaten voor meer updates. Mis je een connector? Meld je dan hier of bekijk ingezonden berichten hier.

Tip voor opmaak: in het menu aan de bovenzijde van de interface staat de ‘arrange’  optie. Daar zitten de opties om objecten uit te lijnen!

Tips voor pages: Een report kun je opbouwen uit verschillende pagina’s. Ben je tevreden over een opgemaakte pagina maar wil je nog kleine aanpassingen vergelijken? Kopieer de pagina, maak aanpassingen op de nieuwe en vergelijk oud en nieuw totdat je over 1 geheel tevreden bent. Ook handig als je samen aan reports werkt. Naast de paginanummering, net onder het hoofdmenu in de top, hangt een pijltje omlaag. Hiermee kun je pagina’s hernoemen en de volgorde wijzigingen. Wellicht niet de meest voor de hand liggende plek, maar prima als je het eenmaal weet. Als laatste tip, wil je van de ene naar de andere pagina springen vanuit een bepaald segment? Voeg een link toe naar de pagina waarnaar je wilt springen. Voor de hand liggend en het werkt prima.

Geavanceerde mogelijkheden:

Een overzicht van alle functies is nu beschikbaar. Ook is er een toelichting voor het gebruik van Calculated fields. Wat je verder moet weten als je meer complexe Data Studio reports wilt opbouwen: Data Studio werkt met Google RE2 – Regular Expressions / RegEx2.

Aanvullende resources en voorbeeld reports

Om op gang te komen, heeft Google een overzicht van DataStudio introductie video’s samengesteld. Er is een tot nu toe in omvang beperkte Data Studio Reports Gallery. Toch goed om daar eens rond te kijken. Je kunt de reports naar je eigen account kopiëren en vervolgens kijken hoe de reports zijn gebouwd. Deze pagina heeft ook leuke inzichten. Luna Metrics stelt hier nog een fraai template beschikbaar. Zeker ook de moeite waard is deze blog, waarin uitgebreid wordt omschreven hoe men het M Night sample dashboard bouwde. Escape Studio laat je zien hoe je Custom Channel Groupings naar Data Studio brengt.

Update: Begin september kwam Google met dit voorbeeld dashboard voor content publishers. Meer voorbeelden zodra ik ze tegen kom.

Data Studio Communities

Op Google+ vind je veel, zeer actieve technische communities. De Tag Manager en Analytics zijn  zijn groot en zeer actief.  Een Google+ Data Studio community kon niet achterblijven. Het aantal deelnemers is nog beperkt, maar de activiteit is prima. Zeker leuk om je als lid aan te melden. Daarnaast is er een in de ‘Advertiser Community’ in het Analytics gedeelte een tweetal secties voor Data Studio toegevoegd één voor Reports en één voor Data Sources.

Waarom Google Data Studio

Na bovenstaand ben je wellicht net zo enthousiast over Google Data Studio als ik. De belangrijkste redenen waarom je met Data Studio aan de slag zou willen zijn vind ik; dat het zo enorm eenvoudig is geworden om data en kpi’s aantrekkelijk en inzichtelijk te presenteren. Vanaf nu kun je voor elke campagne even snel een rapportje maken, die er gelikt uit ziet en zich makkelijk laat delen. Resultaten worden snel zichtbaar, wat je weer mogelijkheden geeft om de volgende campagne nog beter te maken. Ook complete management dashboards zijn natuurlijk mogelijk. Snel en doeltreffend. En er moeten nog stappen gemaakt worden, maar deze eerste Beta is al zeer krachtig en veelbelovend!

Hoe verder: Data Studio SEO & Content Marketing Dashboard

Er wordt hier ondertussen hard gewerkt aan een uitgebreid SEO dashboard, waarbij het gebruik van verschillende bronnen tot waardevolle overzichten leiden. Deze reports en hoe ze zijn gemaakt ga ik hier zeker delen. Kom er dus gerust eens voor terug. In de tussentijd kun je deze BigQuery – Data Studio blog lezen. Dat gaat redelijk ver met SQL, maar geeft een goed beeld van waar het heen gaat. En zou het niet mooi zijn als je voor SEO dan Screaming frog in de Cloud draait? Om vervolgens data in Data Studio weer te geven….  Genoeg moois in het verschiet.

Deze pagina blijf ik ondertussen updaten met handige tips, waardevolle resources, voorbeeld reports en andere nuttige informatie rondom Google’s geweldige Data Studio.

Stay tuned! Happy reporting.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.