Content Marketing case: Ducati Redline Magazine

Een mooi voorbeeld van Content Marketing manifesteert zich in het Ducati Redline Magazine. Als Ducatisti (Ducati berijder) een mooi excuus om te bloggen over dit roemruchte merk. In Redline Magazine komt een volwaardige content marketing strategie tot leven. In deze blog een analyse van dit goed uitgewerkte voorbeeld van content marketing.

Redline Magazine – de Ducati beleving in beeld

Ducati Redline magazine

Ducati Redline magazine

Ducati stond lang bekend om zijn racemotoren als de Panigale en SuperSport. Die beperkte focus werd bijna Ducati’s ondergang, waar de Ducati Monster dat als succesnummer nipt wist te voorkomen. Ondertussen levert het merk een complete range van motorfietsen met een sportieve inslag. Van Endurance (1200 multistrada) tot Cruiser (Diavel).

Drie keer per jaar komt het Ducati Redline Magazine uit. Redline als dat gedeelte op de toerenteller waar het allicht tijd wordt om op te schakelen. Daar vermaken ze zich graag bij Ducati. Toegewijd aan alle Ducati rijders op deze wereld. Houden we deze tegen het licht van het content marketing framework, dan zien we een wel uitgevoerde content marketing uiting.

Strategische overwegingen en bedrijfsdoelstellingen

Van buiten is de strategische richting van de organisatie gericht op branding, maar zeker ook op productpromotie gericht. Dat dat prima gelijktijdig op kan gaan blijkt wel uit deze publicatie. Over de verschillende uitgaves lijkt een van de speerpunten de MultiStrada te zijn. Een nieuw marktsegment voor Ducati. Interessant is te zien hoe ook andere onderdelen van het VAG concern zich richten op de Ducati doelgroep; Audi en Lamborghini komen in het blad aan bod. Ook op het Ducati World Week evenement zijn deze merken aanwezig. Slim! Het tweede merk binnen Ducati: Scrambler komt ook uitgebreid aan bod.

Merkbeleving in optima forma

Het merk komt volledig tot bloei in dit magazine. Veel meer nog dan op de website. Print dwingt veelal tot beperkte een omvang. De exclusieve ruimte moet optimaal benut moet worden. Er is alleen plaats voor het beste beeldmateriaal en de meest pakkende verhalen. Dat zie je in Redline Magazine terug. Fantastisch beeld en mooie verhalen.

De historie van het merk, de ‘racing pedigree’, technologische begaafdheid en aansprekend Italiaans design, de adrenaline gedreven lifestyle, het zijn merkwaarden die zorgvuldig in beeld gebracht worden in dit magazine.

Ducati Founders in 1928

Ducati oprichters in 1928 – uit Redline 03/2016

In elke uitgave wordt aandacht besteed aan de historie van het merk, hoe lang het zich al richt op de sensatie van snelheid en hard accelereren. De oprichters, de fabricage, racebeelden, in stemmig zwart-wit komt de historie tot leven. Het nieuwe museum onderschrijft de rijke verleden van het merk. De sensatie van het rijden en racen op Ducati’s is er door de tijd heen niet minder om geworden. Als vast deelnemer van de grote raceklassementen, komt het racen vol in beeld. Niet alleen race-actie, zeker ook de coureur en het team worden spectaculair in beeld gebracht. Als de Ducatisti daar geen zin van krijgt om weer eens op de motor te springen… De Ducati lifestyle wordt gerepresenteerd door uitgebreide reisverslagen, Ducati events, kleding en veel beeld van de trotse Ducati owners.

Gericht op de doelgroep – Persona Ducatisti

Ducati heeft een duidelijke afgebakende ‘interesse’ die de Persona definieert. Een naam is er al sinds jaar en dag voor Ducatisti. Ducati heeft daarbij ongetwijfeld aanvullende Persona gecreëerd waarop de producten en ook de communicatie aansluit. Van toerfiets tourist, tot race liefhebber. De jeugd wordt daarbij niet vergeten middels het Scrambler merk.

Ducatisti - people @ World Ducati Week

Ducatisti – People @ World Ducati Week – uit Redline 03/2016

Customer Journey mapping

Een print magazine leent zien niet erg voor personalisatie en/of customer journey mapping. Vanuit de pdf of een digitaal magazine zou dit wel een uitgelezen, pun intended, gelegenheid zijn. Want deze kwalitatief hoofwaardige content, zal door de doelgroep enthousiast ontvangen worden. Een periodieke invulling, geeft daarmee krachtige mogelijkheden tot personalisatie en customer journey focus. Zeker als er een historie van de gebruiker beschikbaar is. De aankoopfrequentie van de nieuwe motor, onderhoudshistorie, deelname aan events, riep iemand DMP? De online marketeer wordt er enthousiast van als een Ducatisti dat wordt van een mooi stukje leeg asfalt…

Ducatisti at work - dragracing diavels

Ducatisti in actie – dragracing XDiavels – uit Redline 03/2016

Conclusie: 5 sterren Content Marketing medium

Content Marketing beperkt zich niet tot het digitale domein. Natuurlijk heeft de frequentie en flexibiliteit van online media zijn voordeel in customer journey mapping en personalisatie. Toch mogen een printed magazine en zelfs de branded events niet rücksichtslos als waardeloos voor content marketing terzijde worden geschoven. Dat blijkt uit de Redline uitgaves van Ducati. Vooral zo doorgaan! Daar waar Ducati Online juist nog wat stappen kan maken. SEO technisch kan er nog veel verbeterd worden.

Disclaimer: Daarom.com heeft geen enkele relatie met Ducati, nog enige betrokkenheid gehad bij Redline Magazine. Staat daar overigens zeker voor open

Waardering
  • Content Marketing excellence
5

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.