Google Adwords campagne handleiding

Het is de basis van elke advertentiecampagne in Google Adwords. De campagne. Hoe maak je een Adwords campagne aan? Welke instellingen kun je hier maken in het fundament van je advertenties en keywords. Welke geavanceerde features zijn er en waar vind je ze. Hoe stel je je biedstrategie in? Hoe bepaal je het budget van je campagne. In deze post de ins en outs van het maken van een Google Adwords Campagne. Heb je vragen? Stel ze gerust in het reactieformulier aan het einde van de pagina.

Een Google Adwords Campagne maken

Selecteer ‘nieuwe campagne’ in het campagne scherm. Vervolgens kom je op de pagina om ‘campagne’ in te geven.

Geef een relevante naam (1) aan de campagne. Je zult later waarschijnlijk over een grote hoeveelheid aan campagnes beschikken, dus een duidelijke, onderscheidende naam is van belang! Bijvoorbeeld: “zoeknetwerk” “taalgebied” “locatie” “product” Dus bijvoorbeend “Search-NED-ZH-DVDs” Voor een campagne op het zoeknetwerk, in het Nederlands, in Zuid Holland voor DVD’s.

Als het een keyword gebaseerde campagne betreft, kies je (2) hier ‘alleen het zoeknetwerk’ Vervolgens kun je (3) extra opties voor je campagne weergeven. Selecteer hier ‘alle functies’ om verderop op deze pagina de geavanceerde instellingen te kunnen maken. Productvermeldingen zijn van toepassing als je een webshop hebt met XML productfeed. Met Dynamische zoekadvertenties, laat je het vinden van keywords aan Google over. Die twee instellingen zijn voor deze handleiding niet van belang.

Als je een nieuwe campagne begint, dan is het handig, de ‘searchpartner sites’ nog even uit te schakelen (4), totdat je je campagne, advertenties en zoekwoorden goed ingesteld hebt en je het extra bereik van de searchpartners kunt gebruiken voor extra resultaten.

Stel je taal en locatie voor je Adwords Campagne in:

Afhankelijk van je doelstellingen kun je je advertenties weergeven in een geografisch afgebakend gebied (5). Dat kan per land, of nog specifieker via het invoerveld op provincie, postcode of zelfs plaats. Voor het Nederlands taalgebied kun je denken aan:

  • Nederland (land)
  • Antwerpen, België (provincie)
  • Vlaams-Brabant, België (provincie)
  • Limburg, België (provincie)
  • Oost-Vlaanderen, België (provincie)
  • West-Vlaanderen, België (provincie)

Je kunt hier uiteraard ook lokaler gaan, door bijvoorbeeld Zuid Holland te kiezen of Amsterdam. Het bereik en de optie voor ‘toevoegen’ worden direct zichtbaar bij het ingeven van locaties in het invoerveld. Ook als je locaties wilt uitsluiten.

Via geavanceerd zoeken, kun je op basis van Google Maps zoeken. Je kunt daar bijvoorbeeld een radius kiezen waarbinnen je de advertenties weer wilt geven.

Locaties waar je je Adwords wilt weergegeven

Locaties waar je je Adwords wilt weergegeven instellen – Radius en steden

Bij geavanceerd opties kun je vervolgens aangeven of de advertenties alleen zichtbaar worden voor mensen in die locatie, en/of mensen die die locatie zoeken. Ook kun je zoekers uitsluiten op dezelfde keuzes.

Bij 7, kies je de juiste talen. Het is het verstandig per campagne een taal te kiezen. Heb je andere talen in het vizier, en advertenties/keywords in die talen, maak daar dan afzonderlijke campagnes voor aan.

Je biedstrategie voor Adwords instellen

Je bent nu bij de financiële instellingen van de campagne beland. De standaard settings, die je eventueel bij een advertentiegroep nog kunt overschrijven, dit is de ‘default’ setting. Je kunt hier kiezen uit kosten per click CPC of per conversie CPA Wil je ‘conversie’ kiezen, zorg dan dat de actie die voor jou een conversie is, bekend is binnen Adwords, anders kun je deze optie hier niet kiezen.

Kies je voor CPC, dan kun je zelf het bod instellen, of Adwords een bod laten bepalen. In het laatste geval kun je daar dan wel een maximum aan geven.

Totdat je meer gegevens en meer ervaring hebt, is het prima Adwords de optimale prijs te laten vast stellen. Waarbij je dan ook een maximum kunt ingeven. Heb je een goed inzicht in de prijzen, dan kun je zelf bepalen wat je wilt betalen. Voor een volledige nieuwe Adwords inzet, zijn de eerste maanden vaak gericht op het verzamelen van data, om een goed beeld te krijgen van wat wel en niet werkt. Zorg er daarbij voor dat je ook Google Analytics hebt gekoppeld, om een maximaal inzicht in de ROI te krijgen.

Verbeterde CPC houdt rekening in de biedstrategie met je conversies, mits die beschikbaar zijn.

Adwords Campagne Flexibele biedstrategiën

Adwords Campagne Flexibele biedstrategiën

Met de Flexibele biedstrategie kun  zelf een biedstrategie opstellen op basis van een aantal variabelen. Bidstrategiën aanmaken kun je via de ‘gedeelde bibliotheek’ Links onderin het menu. In de gedeelde bibliotheek, vind je ook ‘biedstrategiën. Vie de rode +biedstrategie button maak je een nieuwe aan. Op deze flexibele biedstrategiën zal in een afzonderlijke pagina worden ingegaan.

Als laatste kies je nog het advertentiebudget dat je dagelijks in wilt zetten.

Geavanceerde Adwords Campagne instellingen:

Als je uitgebreide opties hebt gekozen, dan kun je  de weergavesnelheid (10) kiezen. Wil je sowiso je dagelijkse budget spenderen, dan is ‘versneld’ de juiste keuze. Advertentie extenties ofwel ad extentions geven je de mogelijkheid aanvullende gegevens toe te voegen aan je advertenties. Denk dan aan adresgegevens, of een telefoonnummer. Lees daar meer over op de Google Adwords Advertentie Extenties post.

Ook kun je een tijdsplanning instellen van uur tot uur, dag of periode. Handig als je bijvoorbeeld alleen in de avond wilt adverteren. Of als je rond Pasen wilt adverteren.

Ook de advertentieweergave kun je aanpassen. Laat je Adwords op clicks of conversie optimaliseren? Als je conversies meet, dan is dat een goede instelling. Wil je zelf A/B testen, kies dan gelijkmatig rouleren.

Bij de opties voor zoekwoorden kun je instellen of je ook op fout gespelde keywords zichtbaar wilt zijn, op meervoudsvormen en gelijkende varianten.  ‘Experimenteer beta‘ geeft je de mogelijkheid tijdelijk met verschillende instellingen te spelen, zodat je de beste opties vind. Dit is handig als je al wat langer campagnes hebt lopen en daar nog meer uit wilt halen.

Bespaar jezelf vervolgens wat budget door je eigen IP-adres uit te sluiten. Je krijgt dan op je eigen locatie/pc niet langer adwords te zien. Let er wel op dat je management die dan ook niet meer ziet en zich zou kunnen afvragen of je wel goed bezig bent nu je niet meer zichtbaar bent 😉 Dynamische urls zijn een heel specifieke toepassing, waar hier niet verder op in gegaan zal worden. Nu de Adwords Campagne is ingericht, kunnen hierin advertentiegroepen en keywords worden geplaatst en kan het adverteren beginnen.

Voor Google Adwords naar Daarom.com Noordwijk

Heb je vragen over het opzetten van je Google Adwords Campagne? Stel ze dan hieronder? Wil je het inrichten van je Google Adwords strategie uitbesteden? Neem dan nu contact op! Daarom.com uw Adwords Expert in Noordwijk.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.