Google Search Console data in Data Studio

Eindelijk is het dan zo ver, Google Search Console data is nu beschikbaar in Google’s reporting tool Data Studio! Voor de SEO’s onder ons een veel gevraagd connector die nu beschikbaar is. Helaas heeft de data dezelfde beperking als de interface en api, namelijk maximaal 90 dagen aan historische data. Het zou helemaal super zijn als ook die restrictie er af gaat. Daarmee zou de cirkel rond zijn: Search Console, Analytics en eventueel Adwords data voor een compleet Search dashboard… Gratis!

Hoe maak je Google Search Console data zichtbaar in Data Studio

De Search Console data connector vind je op dezelfde plek als elke andere connector. De snelste weg om die te vinden is in mijn beleving door de gewenste grafiekvorm op je dashboard te plaatsen. Via de sidebar, kies je data, waar je een nieuwe Connector kunt toevoegen:

Search Console naar Data Studio

Search Console naar Data Studio

Kies hier voor Data > Select Data Source. Daarna onderaan de sidebar: Create new Datasource en dan in het overzicht:

Data Studio Search Console Connector

Data Studio Search Console Connector

Kies je hier Search Console, dan kun je vervolgens de website uitkiezen waarvoor je de data wilt kiezen. Daarna kun je kiezen uit Site data of URL data. Kies je de Search Console connector ‘Site Impressions’ dan krijg je gemiddelde rankings als ‘metric’ erbij. Kies je de Search Console connector ‘URL impressions’ dan krijg je de ‘Dimension’ landingspagina’s erbij en vervalt over alle dimensions  de metric gemiddelde rankings. Maak een keuze tussen deze twee en druk vervolgens op de grote ‘add to report’ button en je kunt met de data aan de slag. Het is daarbij wel handig om de naam van de connectie nog even aan te passen, zodat je later weet welke optie site of url je voor handen hebt. Je kunt ook twee connecties toevoegen aan 1 report. Dan is het makkelijk te weten welke welke is.

DataStudio GSC dimensions & metrics

DataStudio GSC dimensions & metrics

Dit is een uitgebreider oplossing dan via de Google Analytics Search Console koppeling, die altijd wat gebrekkig functioneerde. Helaas is er wel de bekende 90 dagen data beperking:

Meer dan 90 dagen Search Console data

Helaas is de historische GSC data op dit moment beperkt tot 90 dagen. Zoals deze visualisatie laat zien:

90 dagen GSC Data in Data Studio

90 dagen GSC Data in Data Studio

Nu heeft de officiële aankondiging van deze connector nog niet plaatsgevonden. Laten we hopen dat bij de officiële release, de datalimiet is verwijderd. Dat zou top zijn! Ik zal je op deze pagina op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom Search Console data in Data Studio.

Google Webmaster tools data en Data Studio

De naam Google Webmaster Tools (ook wel afgekort tot GWT) wordt al enige tijd niet meer gebruikt. De tool is hernoemd en wordt tegenwoordig Google Search Console genoemd (kortweg GSC). Je kunt dus alle informatie hier benutten en Webmaster Tools in je intern geheugen overschrijven met Search Console.

Hoe krijg ik meer dan 90 dagen Search Console data?

De enige manier om meer data te krijgen is deze via de Search Console API periodiek te downloaden en dit via Google Sheets of BigQuery weer in Data Studio beschikbaar te maken. Als je niet zo’n programmeur bent, dan is SearchConsoleHelper of Analytics-Edge wellicht een goede optie. Wel een eerste klas developer? Dan is deze voor de R guru en deze voor Python coders aan te raden. Niet downloaden maar in Google Sheets plotten? Kan ook.

Je kunt dan nog steeds niet meer dan 90 dagen terug, maar vanaf je eerste download, blijft je data behouden. Zoek je een Google Sheets optie, ga dan eens naar deze pagina (screencapture). Zo’n imposante ‘Organic CTR’ grafiek zou het in DataStudio ook heel goed doen.

Organic CTR DataStudio

Organic CTR DataStudio door netpeak.net

Via de API data halen is voor gevorderden. Laten we hopen dat de gebruiksvriendelijkheid van Data Studio, ook de Search Console data gegund wordt!

Probeer het zelf

Ga eens hier kijken als je wilt beginnen met Google Data Studio. Je zult er snel je weg in vinden. Daarbij zijn je reports snel mooi om te zien, makkelijk te delen en evenzo is het makkelijk samenwerken en feedback krijgen. Probeer het en je zult de kracht van Data Studio ervaren!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.