Social Media hebben zich een plek verworven in elk online marketing plan. Zelfs als je onderneming zich niet online begeeft, dan nog heb je rekening te houden met wat de online gemeenschap te melden heeft over jouw product, merk en onderneming. Houd een vinger aan de pols en blijf bij met wat er leeft rondom jouw onderneming. Zorg voor up-to-date social media profielen en vertel jouw verhaal. Benut het enorme bereik om zichtbaar te worden, met advertenties en goede content. Benut social media in jouw voordeel. De basis wordt op deze pagina beschreven.

Social Media gebruik cijfers 2019

NewCom levert jaarlijks een uitgebreide presentatie op, met de status van Social Media gebruik in Nederland. Hierin alle cijfers, groei en daling van gebruik van de belangrijkste social media platformen. Een pagina uit het uitgebreide onderzoek (pdf):

Social Media gebruik cijfers Nederland 2019

Social Media gebruik cijfers Nederland 2019

Wat is Social Media Marketing

Definitie volgens Wikipedia (ook een sociaal netwerk):

Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder de noemer social media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken als  Facebook, Twitter, Pinterest, en LinkedIn en online diensten als Youtube, Instagram, Snapchat en Foursquare geschaard. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden.


Social Media Marketing bestaat uit het integreren en benutten van deze sociale netwerken om uw marketingdoelstellingen te behalen. Kijken we naar de marketing P’s, dan heeft social media op alle onderdelen invloed. Promotie, Prijs, Product, Plaats, Personeel, Politiek ze worden allen beïnvloed door social media. Het is van belang daarvan bewust te zijn en beter nog, daar je voordeel mee te doen. In deze publicatie worden met name de mogelijkheden voor promotie belicht.

Voordelen van sociale media

Anno 2019 hebben social media een enorm bereik. Miljarden wereldburgers, miljoenen Nederlanders, jouw doelgroep begeeft zich dagelijks op social media. Met jou is ook vrijwel elk merk op social media aanwezig en wordt er dus gevochten om wat aandacht. Verwacht niet veel meer van organisch bereik van jouw posts op je facebook page, betaalde posts zijn het devies. Adverteren om organische posts bereik en momentum te geven. Succesvolle posts, kunnen daarmee dan alsnog organisch bereik verkrijgen. Door de uitgebreide targetting, en retargetting, mogelijkheden van bijvoorbeeld Facebook, is adverteren doelgericht en kostenbewust mogelijk. Social Media Marketing is ondertussen een expertise geworden waarbij het juiste verhaal vertellen, een goed beeld van doelgroep en customer journey’s essentieel zijn. Het is een volwassen ‘channel’ dat thuis hoort in elke online mediamix.

Hoe groter het merk, hoe belangrijker het wordt om aangesloten te blijven bij wat er leeft rondom je merk op social media. Social Media monitoring en customer service groeien in waarde, naar mate er meer over jouw merk, product en onderneming wordt gedeeld. Er zijn verschillende tools, die bijhouden of jouw merk genoemd wordt. Dit monitoren en op de juiste wijze reageren op postings kan veel goeds voor je merk brengen en veel ellende voorkomen.

Starten met sociale media

Wil je bedrijfsmatig voordeel halen uit social media, bepaal dan je richting. Er is zeer veel mogelijk, er zijn zeer veel social media platformen. Maak keuzes! Wellicht wordt je gedwongen actief te worden, doordat een discussie op een van de platformen uit de hand dreigt te lopen en je veel imagoschade op loopt. Uiteraard is het goed daar eerst op in te springen.

Start je op neutraal terrein, kies dan op welke platformen je aanwezig wilt zijn. Facebook is gezien het bereik en ledenaantal veelal een vaste factor. Kies daarbuiten voor die netwerken, waar jouw doelgroep zich begeeft. Voor technologie en gadgets kan MeWe een prima platform zijn. Voor visuele producten is Pinterest en Instagram zeer geschikt. Kies je voor video dan kun je YouTube maar ook Vimeo benutten. Start met een profiel en zorg dat er capaciteit is om het profiel bij de tijd te houden en zorg dat binnenkomende berichten snel worden behandeld.

Idealiter zet je daarna je online marketing of content marketing strategie in om jouw verhaal te vertellen. Bedien jouw doelgroep in de juiste fase van de klantreis met de juiste informatie via advertentie en retargetting. Experimenteer met beperkte budgetten en laat de meest succesvolle campagnes groeien op basis van ROI.

Op zoek naar een Social Media Expert?

Wil je jouw social media marketing activiteiten uitbesteden? Wil je advies over de juiste strategie en aanpak? Op zoek naar een Social Media Expert? Daarom.com uit Noordwijk is je graag van dienst. Neem contact op, we maken graag nader kennis.