Facebook heeft een enorm bereik. De online populatie besteedt hier dagelijks veel tijd. Die combinatie biedt veel kansen voor commercieel succes. Facebook marketing maakt jouw bedrijf, merk, aanbod zichtbaar bij jouw doelgroep. Het versterkt de betrokkenheid met jouw merk, gaat de dialoog aan met voor- en tegenstanders. Slimme toepassing draagt bij aan het succes van jouw onderneming. Hoe dat werkt lees je hier.

Wat is Facebook marketing?

Facebook marketing is het vermarkten van een bedrijf, product of dienst op basis van de platformen en partners van Facebook. Hierbij wordt de technologie van Facebook gebruikt om promotie te maken en in contact te treden met klanten en prospects. Communicatie vindt plaats via een bedrijfspagina, berichtenverkeer en de advertentiemogelijkheden van de verschillende platformen.

Facebook advertising solutions

Facebook advertising solutions

De Facebook marketing basis

Facebook marketing benodigt, zoals reguliere vormen van online marketing, een duidelijke propositie van merk en aanbod. De doelgroep en de customer journey (aanschaf- en gebruiksgewoonten) zijn eveneens benodigd. Op basis hiervan kun je via een profielpagina, maar bovenal met advertenties in beeld komen bij jouw doelgroep. Zorg er voor dat daarbij de juiste boodschap brengt, passend bij de fase in de customer journey. Gebruik de targetting en retargetting mogelijkheden voor je advertenties. Zorg er ook voor dat je snel reageert op berichten op je facebook profielpagina en breng ook daarin een consistent helder verhaal. Experimenteer ook met de mogelijkheden van Instragram. Dit is de basis voor Facebook Marketing Succes.

Het bereik van Facebook

Facebook heeft momenteel 1.8 miljard actieve gebruikers, volgens Facebook zelf. Nederland heeft op het platform ondertussen 10.4 miljoen actieve gebruikers, volgens onderzoeksbureau NewCom. Daarbij heeft Facebook ook de populaire platformen Instagram en WhatsApp in zijn beheer. Het bereik is daarmee enorm.

Social Media in Nederland - Bron Frankwatching/NewCom

Social Media in Nederland – Bron Frankwatching/NewCom

 

Profiteer van de mogelijkheden die Facebook biedt door uw eigen Facebook fanpage, app of campagne te ontwikkelen of te adverteren via news feed en sidebar ads, offers en promoties! Vergeet daarbij niet uw bestaande websites en webshops uit te rusten met koppelingen met het platform voor slimme remarketing oplossingen. Laten we deze wat verder uitdiepen:

Facebook pages, tabs & Apps (applications), mobile & Canvas

Een Facebook Fanpage is veelal de basis voor aanwezigheid op Facebook. De Facebook leden kunnen de pagina gaan volgen en reacties plaatsen. Daarmee geven ze hun voorkeur voor uw bedrijf, merk of product aan, maar soms ook hun afkeer. Het is erg belangrijk dit actief te monitoren en daadwerkelijk de dialoog aan te gaan met de plaatsers van de berichten. Waar voorheen de berichten op uw pagina, geregeld in de persoonlijke nieuwsfeed van gebruikers zichtbaar werden, daar is dat nu tot een minimum terug gebracht. De Facebook page is dan ook meer een etalage en service balie geworden. Zorg ervoor dat deze er up-to-date en wervend voor staan! Kijk als voorbeeld eens naar een van de grootste, meest actieve Facebook pagina’s, die van de KLM:

Voorbeeld Facebook pagina - KLM

Voorbeeld Facebook pagina – KLM

Voorbeeld Facebook bedrijfspagina

Als we naar de Facebook pagina van de KLM kijken, dan zien we een zeer actieve pagina. Hier zit dan ook een uitgebreid, professioneel team van social media specialisten achter. Toch is er ook voor het midden en kleinbedrijf veel van te leren. De mogelijkheden voor Facebook marketing worden optimaal benut. Er worden regelmatig  nieuwe berichten, foto’s en video’s geplaatst. Belangrijker nog; er worden veel reacties geplaatst door de gebruiker, waar KLM snel en geïnformeerd op reageert.

Facebook foto’s, video & live

Foto’s en video zeggen meer dan duizend woorden. Het zijn steeds populairdere vormen van content en het is dan ook goed om hier actief gebruik van te maken. Zeker ook op Facebook. Facebook werkt er hard aan, ook als ‘videoplatform’  succesvol te zijn. Het meestgebruikt video platform YouTube is van concurrent Google en Facebook maakt het plaatsen van YouTube video’s steeds minder aantrekkelijk. De weergave in een bericht, de thumbnail, wordt steeds kleiner. De gebruikservaring wordt steeds wat verder teruggebracht ten faveure van video’s die rechtstreeks op Facebook worden geupload. Het is dan ook zeker een overweging waard je video’s op beide platformen te uploaden!

Facebook video tab

Facebook video tab

Naast foto’s en video’s, kun je tegenwoordig ook ‘live’ broadcasten op Facebook. Hier gaat Facebook de concurrentie aan met diensten als SnapChat, Meerkat en Periscope van Twitter. YouTube heeft zich ondertussen ook in deze strijd om de kijker gestort. Live video geeft weer een nieuwe dimensie aan video. Je kunt op de Facebook Live pagina ziet wat er momenteel uitgezonden wordt en door hoeveel mensen de desbetreffende ‘stream’  bekeken wordt.

Facebook live map

Facebook live map

De creatieve marketeer kan hier zeker zijn voordeel mee doen!

Facebook tabs & apps

De KLM maakt ook gebruik van de uitbreidingsmogelijkheden middels ‘apps’. Aanvullende functionaliteit, ontwikkeld binnen het Facebook Platform. Dit zal vanwege de kosten, veelal buiten het bereik van de gemiddelde MKB’er liggen. Deze Apps zijn via het menu aan de linkerzijde van de page te benaderen. Toegankelijke apps zijn eenvoudige webpagina’s waarop bijvoorbeeld een invulformulier voor uw mailinglist kan worden geplaatst, of een informatieve quiz. Dat gaat tot aan een compleet online spel door, een facebook game. De KLM heeft een App ontwikkeld waarmee een vlucht geboekt kan worden. Een tweede App laat zien waar de vliegtuigen van de KLM zich momenteel begeven.

Voorbeeld van een Facebook App

Voorbeeld van een Facebook App

Dit zijn allemaal onderdelen waarmee u uw Facebook aanwezigheid kunt vervolmaken.

Facebook mobile & Canvas advertenties

Facebook heeft succesvol de slag naar mobile gemaakt. Jouw Facebook bedrijfspagina en content doen het perfect via de Facebook Android en iOS App of mobiele website. Twee mogelijkheden verdienen aanvullende de aandacht:

  1. Facebook Canvas
  2. Facebook Instant Articles

Facebook Canvas is een advertentiemogelijkheid die het volledige scherm van de mobiel overneemt. Als de gebruiker deze content selecteert ontstaat een interactieve presentatie waardoor de gebruiker heen kan swypen, scrollen en ’tilten’. Tilten is het schuin houden van de telefoon, waardoor het beeld verschuift. Een ‘immersive experience’ is wat hier ontstaat, zo legt Facebook uit op de Canvas pagina.

De andere aanvullende optie is Facebook’s Instant Articles mogelijkeid. Soortgelijk aan Canvas, wat een advertentie is, kun je hier een ‘pagina’ ontwikkelen met een soortgelijke immersive experience. Hiervoor is specifieke markup nodig, maar die is wel te koppelen aan bestaande websites. Aanvullend zijn hier video’s te plaatsen die direct beginnen te spelen als ze in beeld komen, is er geluid en zijn er maps te plaatsen. Een hele rijke presentatie kan hier gemaakt worden. Daarbij laden de pagina’s supersnel, omdat deze vanaf het Facebook platform uitgeserveerd worden. Bekijk deze video voor meer informatie hierover:

Of je hier gebruik van moet maken… is omstreden.

Website en webshop integratie: like & want buttons, share & send, Insights

U heeft een fraaie website of webshop die ‘socialer’ moet worden? Koppel de informatie daarop dan aan het Facebook netwerk, zodat u terugkomt in de ‘social graph’. Daarmee maakt u van elke bezoeker van uw website en webshop en mogelijke ambassadeur. Door natuurlijk de ‘Facebook Like‘, ‘Facebook Want‘ en ‘Facebook collect‘ buttons, of de soortgelijke ‘send / share’ button op de pagina’s toe te voegen, kunnen bezoekers daarover hun voorkeur uitspreken en een link naar die informatie op hun persoonlijke profielen laten terugkomen! Die links kunnen dan weer verder gedeeld worden door de friends en zo kan uw publicatie of product een enorm bereik krijgen binnen.

Die activiteit en de bereikte doelgroep kunnen met Facebook Insights for domains in beeld worden gebracht. Insights is de analytics tool van Facebook waarmee u inzicht krijgt in het aantal likes, shares en andere interactie van uw website met gebruikers van het platform. Wij leggen de koppeling van uw website en webshop met deze krachtige functionaliteit.

Adverteren op Facebook – ads, sponsored posts, offers en promoties

Een bedrijfspagina op Facebook is een goede mogelijkheid om in contact te komen met de doelgroep. Het is geen voorwaarde voor succes in Facebook Marketing, want je kunt ook kiezen voor de advertentiemogelijkheden van het platform. Adverteren is wel een voorwaarde om een succes van je pagina te maken. Maar het is veel breder inzetbaar. Van simpele advertentie naar je website, tot het promoten van je posts op je bedrijfspagina tot aanbiedingen voor online verkopen en remarketing met ‘dark posts’.

Nieuwsoverzicht (in feed), Rechterkolom & Instagram

Facebook biedt verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van advertenties. Zo zijn er verschillende locaties op de site, desktop, mobile en app, waar je je advertenties kunt plaatsen. De meest gebruikte zijn de volgende:

Facebook advertentie mogelijkheden

Facebook advertentie mogelijkheden

De rechterkolom, op de pc, heeft de meeste uitstraling als advertentie. Dat ziet er zo uit:

Facebook Sidebar Ads - Voorbeeld

Facebook Sidebar Ads – Voorbeeld

Deze advertenties blijven in beeld als de newsfeed voorbij scrolt. Wel wisselt de advertentie periodiek. Advertenties in de news feed, zien er veel meer uit als een standaard ‘post’.  Wel staat er bij dat het een gesponsorde of voorgestelde post is. Een nieuwe optie is de Express artikel. Een voorbeeld nieuwsoverzicht advertentie is de volgende:

Facebook Newsfeed Ad - Voorbeeld

Facebook Newsfeed Ad – Voorbeeld

Naast deze twee ‘pc’ versies van advertenties, is er voor mobile ook de newsfeed advertentie. Op mobile is er geen ‘sidebar’ dus die is op mobile ook niet beschikbaar voor advertenties. Als tweede optie voor de mobiel is er de Instagram advertentie. Die komt ook gelijkend de normale posts in de newsfeed.

Je kunt ook adverteren op ‘feature’ phones, telefoons zonder volledige internet functionaliteit. Die zie je in Nederland gelukkig niet veel meer. Als laatste optie, kun je je advertenties plaatsen in het ‘display’ netwerk van Facebook; het audience network. Hierbij komen je advertenties op verschillende aangesloten websites terecht.

Facebook Remarketing & custom audiences

De slimste manieren van adverteren zijn wel die, waarbij je zichtbaar wordt bij personen die interesse hebben getoond in jouw aanbod. Zeker diegene die een koopintentie hebben laten zien. Remarketing kan bij een goede inzet, goud waard zijn! Het doet precies dat; adverteren bij diegene die een eerder contactmoment hebben gehad. Dat kan zijn dat ze jouw website al eens hebben bezocht, zich hebben ingeschreven op een nieuwsdienst, enzovoorts. Door de Facebook pixel te plaatsen, verzamelt Facebook gegevens over bezoek aan jouw website. Daarmee wordt een ‘Custom Website Audience’  opgesteld. Die groep personen kun je vervolgens kiezen als advertentiedoel. Ook de KLM heeft die pixel geactiveerd:

Facebook remarketing Pixel

Facebook remarketing Pixel

Kies je hier voor een vlucht van Amsterdam naar Bali, maar maak je de order niet af, dan krijgt je daarna advertenties over tickets voor Bali.

Naast Website Audiences, kun je ook een emaillijst uploaden als je daarover beschikt. De personen die Facebook aan een van deze mailadressen kan koppelen, kun je als doelgroep benutten voor het plaatsen van je advertenties.

Deze doelgroepen stellen je in staat doordachte advertentiestactieken uit te voeren. Zo kun je personen verschillende informatie voorschotelen, passend bij de interesse en fase in de customer journey. Ga daar zorgvuldig, vanuit een gedegen online marketing strategie mee om en maximaliseer het resultaat!

Aan de slag met adverteren vanuit Facebook

Nu je weet waar je kunt adverteren en welke doelstellingen je kunt kiezen, zijn er nog een aantal keuzes te maken. Via facebook.com/business of de ads manager of de Power editor. Daarin moet je de volgende stappen doorlopen en keuzes maken voor:

  1. Doelstelling
  2. Verkeer, doelgroep, plaatsing, budget & planning
  3. Indeling. pagina en links.

Hier zullen we in afzonderlijke posts dieper op ingaan.

Facebook Marketing expert

Bovenstaand een overzicht van de mogelijkheden om met Facebook Marketing, een bedrijf, product of dienst tot een succes te maken. Door het enorme bereik van Facebook te benutten en in beeld te komen bij jouw doelgroep. Door in contact te treden met die doelgroep en door ze gewenste acties te laten ondernemen. Van het volgen van de Facebook bedrijfspagina, tot het inschrijven op een nieuwsbrief, tot de aanschaf van het product. Een pagina alleen is al lang niet meer genoeg. De posts die je daar publiceert vinden al lang niet meer gratis hun weg naar de volgers. Dus adverteren is het devies. Wil je jouw leerproces versnellen? Op zoek naar een Facebook Expert die het een en ander goed inricht? Die zorgt voor de maximaal haalbare ROI? Zet dan een Facebook Marketing Expert in.

Meer informatie? Neem dan nu contact op.

Dieper de materie in duiken? De website van JonLoomer is een onuitputtelijke bron van informatie over Facebook Ads. Bekijk ook de video van de Facebook partner summit 2016, driving brand awareness & demand.