SEO-SEA synergie voordelen

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie die voor goede organische posities in de zoekmachine kan zorgen. SEA is de betaalde zoekmachine vermelding, de advertenties boven en naast de organische resultaten. Hoe haal je meer uit SEO en SEA? Welke vormen van SEO en SEA synergie bestaan er? Hoe kunnen beide elkaar versterken tot een maximaal rendement uit zoekmachine verkeer? In deze blogpost een diepgaande verkenning van de mogelijkheden.

Meer verkeer uit de zoekmachine – SEO & SEA

Het grote voordeel van Search Engine Advertising (SEA / PPC) is dat je met het juiste budget, direct zichtbaar bent in de zoekmachine resultaten. Alsof de kraan wordt opengedraaid, stuur je bezoekers naar je website. Doe dat op de de zoektermen waar de grootste koopintentie van uit gaat en je bereikt snel je potentiele klant. Het enige nadeel? De kosten! Zoektermen met een grote koopintentie… die heeft ook de concurrent wel gevonden en je zult opbieden tegen elke online speler in jouw markt. Je zult je inzet, zoektermen, advertentietekst, landingspagina, elk element van de PPC advertentiecampagnes moeten optimaliseren om een goed rendement te halen. Daarover elders meer.

Search Engine Optimization (SEO) ofwel zoekmachine optimalisatie geeft je ‘gratis’ weergave in de zoekmachineresultaten. Dit zijn de ‘organische’ resultaten. Gratis is daarbij erg betrekkelijk want de kwaliteit van jouw website, de content en het linkprofiel van jouw website bepalen hoe hoog jouw vermelding in de zoekresultaten terug komt. Alleen de beste resultaten weten een goede hoeveelheid verkeer binnen te halen. In dit recente onderzoek naar ‘doorklikratio’ (CTR) door Advanced Webranking is onderzocht hoeveel elke positie in de organische resultaten oplevert. Rond de 30% van de zoekers klikt op de organische nummer 1 positie. Het streven is dus die eerste positie te behalen. Afhankelijk van de concurrentie in de markt, duurt dat lang en zijn er regelmatig investeringen nodig in jouw website, de informatie daarop en de links binnen en buiten jouw site verwijzend naar de verschillende pagina’s waarop je zichtbaar wilt zijn.

Doorklikratio op organische posities in de zoekresultaten

SEO – CTR – Doorklikratio op organische posities in de zoekresultaten

Snel resultaat uit SEA benutten voor SEO

Testing Testing, zorgt deze zoekterm voor conversie? Werkt titel 1 of titel 2 beter? De snelheid van SEA geeft u direct inzicht in welke termen goed converteren. Welke beschrijving het meest wordt aangeklikt. De basis van uw advertentie optimalisatie en daarbij het vaststellen van de beste termen, het levert direct bruikbaar inzicht in waarover je op je website zou moet schrijven. Of welke titel u aan uw webpagina zou moeten geven, welke pagina H1 en H2 titels je het best kunt gebruiken… omdat die in SEA meer werden aangeklikt. Zo zou je SEA ook kunnen inzitten om de onderwerpregel van uw email te testen.

SEA CPC kosten verlagen met SEO posities

In zeer competitieve markten stijgen de kosten voor de meest waardevolle zoektermen tot grote hoogte door. Een goede organische positie kan daar verlichting brengen. Ga op zoek naar kansen in de SEA en SEO data en optimaliseer de verhoudingen tussen SEO positie en SEA inzet. Voor termen met zeer hoge conversiekosten (Cost per Action/acquisition CPA) en een lage organische positie kan op de inzet van SEA worden bespaard als hetzelfde verkeer verkregen kan worden uit SEO. Investeren dus in een betere organische positie en daardoor meer verkeer, zodat er minder verkeer ingekocht hoeft te worden via SEA.

Verhouding in betaalde en organische posities

Hoeveel verkeer ontvangt u op een keyword uit organisch verkeer en hoeveel uit betaald verkeer. Als u webmaster tools en adwords aan elkaar koppelt, dan kunt u de verhouding daarvan beoordelen. Een ideale verhouding is niet op voorhand vast te stellen, maar testen kan wijzen op de voor jouw markt, product en competitie beste verdeling tussen SEO en SEA posities.

Verhouding tussen organisch en betaald verkeer

Verhouding tussen organisch en betaald verkeer

In 2013 introduceerde Google het ‘organic and paid search’  report in de Adwords interface. Deze stelt je in staat in te zoomen op de verhoudingen tussen SEO en SEA zichtbaarheid. Als je deze combineert met traffic en conversiedata, dan zijn daar interessante inzichten uit te halen.

 SEO vs SEA Keyword cannibalisatie

Als de eerste positie in de organische zoekresultaten is bereikt, is het dan nog nodig de eerste positie in de betaalde zoekresultaten in te nemen? Wordt er dan twee keer zo veel verkeer binnen gehaald? Branded en nonbranded verkeer dat steeds meer kost door de investering in SEA? De concurrent uitgeschakeld? Ook hier zal alleen voortdurend testen de juiste inzichten verschaffen.

Kun je het ook zonder SEA of SEO stellen?

Voor het beste resultaat waarschijnlijk niet. Voor optimaal resultaat zijn beide nodig. Overwegend blijkt in de praktijk dat beide een eigen positie innemen in het aankoop proces. On top of the funnel zorgt SEO en contentmarketing voor oriënterend verkeer en branding. Laag in de purchase funnel, is SEA in het voordeel. Voor beide is dus een positie.

Optimale SEO en SEA verhoudingen vragen om voortdurend testen en optimaliseren. Met de learnings zul u tot de voor uw markt optimale positie komen en maximaal rendement halen uit uw inspanningen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.