De kracht van WordPress wordt mede bepaald door enorme hoeveelheid plugins die beschikbaar zijn om het CMS aan te passen aan jouw wensen. Vaak hebben deze plugins nog kleine aanpassingen nodig en daar zijn we voor beschikbaar. Maar zelfs zonder het laatste zetje, is WordPress flexibel door de inzet van plugins.

Op zoek naar een snel ladende website, die geoptimaliseerd is voor vindbaarheid, die goed beveiligd en mobiel vriendelijk is? Waar je verschillende vormen van content op kwijt kunt, met een soepel werkend contactformulier of zelfs een complete webshop? Waar het gebruik van en de handelingen op de website goed met tools als Google Tag Manager en Google Analytics zijn te volgen? Er zijn plugins voor! Hieronder een overzicht van de Daarom.com favorieten:

De beste WordPress plugins

Met meer dan 10 jaar WordPress ervaring, zijn er bij Daarom.com de nodige plugins voorbij gekomen. Met het bouwen van tientallen WordPress sites, is ervaren wat wel werkt en wat niet, welke plugins goed samenwerken en welke onbetrouwbaar zijn. De volgende plugins zijn op deze website benut en zullen vrijwel elke implementatie verbeteren.

WordPress SEO plugins

Lange tijd regeerde de Yoast SEO plugin het WordPress domein voor optimale vindbaarheid. Ik vind echter dat de branding een beetje door slaat binnen deze plugin en zet daarom all-in-one SEO weer op gelijke hoogte. De ideale SEO plugin bestaat niet meer, de beste plugins worden overladen met features waar je niet op zit te wachten. Van security tot structured data, van redirection tot search console koppelingen. Zodra een back to basics plugin beschikbaar komt, laat ik dat hier zeker weten.

All in one WordPress SEO plugin

All in one WordPress SEO plugin

Zoekmachines houden niet verdwenen pagina’s. Heb je een pagina geschreven en wordt die goed door de zoekmachines opgepikt? Super! Verander je op een later moment de URL, zonder de oude URL netjes te verhuizen, dan creeer je een doodlopende link. De oude URL blijft nog wel even in de rankings staan en zoekmachines sturen de bezoekers vervolgens naar die doodlopende link (404 pagina) Dat vindt niemand leuk. Het is dus zaak altijd even na te denken dat je bij het veranderen van de URL van een pagina, de oude netjes ‘redirect’ En daar is een plugin voor waar ik echt wel fan van ben: Redirection! Pretentieloos, doet het wat het moet doen. Het laat je netjes oude URL’s verhuizen naar het nieuwe adres. Daarbij houdt het in de gaten of je er toch een bent vergeten, door een overzicht te creeren van pagina’s die niet werden gevonden. Super handig! Daar heb je geen Search Console koppeling of SEO plugin voor nodig.

WordPress beveiliging

Niet voor iedereen top of mind misschien, maar het goed beveiligen van je WordPress website kan je voor veel ellende behoeden! Zorg dat je altijd de nieuwste versie van WordPress en de geinstalleerd plugins gebruikt. Daarnaast is WordFence een krachtige security plugin, die je site tot een vrijwel onneembare vesting maakt. Het zal je verrassen hoe vaak er een aanval op de admin inlog is, dat wordt namelijk met deze plugin zichtbaar. Meer dan 10 keer proberen in te loggen met willekeurige logins? WordFence zet de aanvaller buiten spel en meld dat netjes via het dashboard of email. Hoe vaak je laat proberen stel je zelf in en hoe je van hackpogingen op de hoogte wordt gesteld ook. Een aanrader.

de beste wordpress plugins: WordFence

de beste wordpress plugins: WordFence

WordPress plugins voor betere laadsnelheid

Snel laden van een website is essentieel voor een goede bezoekerservaring. Er zijn veel plugins die zich op sneller laden richten. Een echt snelle WordPress site is vanaf de basis op snelheid gebouwd. Elke site gaat echter al zeer goed vooruit als de afbeeldingen via een Content Delivery Network (CDN) worden geladen. Daar zijn zeer veel mogelijkheden voor, de meest toegankelijke versie is die in de JetPack plugin. Deze plugin is door het bedrijf achter WordPress (AutoMattic) ontwikkeld en maakt gebruik van de WordPress.com infrastructuur.

de beste wordpress plugins: jetpack

de beste wordpress plugins: Jetpack

Naast het versnellen van afbeeldingen, maakt het ‘cachen’ van complete pagina’s een site een stuk sneller. De pagina’s worden dan niet opgebouwd als een bezoeker ze opvraagd, maar staan al samengesteld klaar. De programmacode en de database hoeven dan niet te worden geactiveerd voordat de pagina beschikbaar wordt gemaakt, maar een ‘gecachte’  versie wordt getoond. Voor de gevorderde gebruikers is W3TotalCache al jaren de plugin op dit terrein. Een plugin die veel aan terrein wint, door zijn gebruiksgemak en krachtige features is WP Rocket. Hier is alleen een betaalde versie van. Caching, lazy loading van afbeeldingen, html en JS minify, de plugin laat niet veel te wensen over om een site te versnellen.

WordPress Mobile plugins

Een plugin inzetten om een website mobile friendly te maken, is niet de beste weg. Het kan, maar idealiter wordt de template zelf wordt geoptimaliseerd voor verschillende devices. Een responsive website template brengt de beste gebruikerservaring. Toch zijn er plugins die aan zo’n responsive ontwerp, waarde toevoegen. De AMP plugin van AutoMattic is er zo een. Daarmee presenteer je je content via het AMP protocol. Google, Twitter, Pintereste en andere supporters van AMP zullen de AMP pagina’s vervolgens weer binnen hun omgeving presenteren en belonen met betere zichtbaarheid. Uit dat opzicht dus zeker een aanrader.

De beste WordPress plugins: AMP

De beste WordPress plugins: AMP

 

Een goede aanvulling voor deze plugin is de PageFrog plugin. Deze geeft je extra mogelijkheden de AMP pagina’s te stylen naar jouw wensen. Deze heeft ook gelijk support voor Facebook Instant Articles, de tegenhanger van AMP, specifiek voor het Facebook Platform.

De beste WordPress plugins: Pagefrog

De beste WordPress plugins: Pagefrog

Facebook heeft ook zelf een plugin ontwikkeld, waarmee je pagina’s kunt serveren als Instant Articles. Zowel AMP als Instant Articles staan pas aan het begin van hun ontwikkeling. Er zal nog veel gebeuren om content nog meer mobile friendly te maken en de laadtijd van pagina’s te minimaliseren.

WordPress meertaligheid

Bedien je met je website een internationaal publiek? Ook daar is een WordPress plugin voor! De meest populaire is WPML. Een betaalde plugin en gezien de uitgebreide functionaliteit, zeker de kleine investering waard. Meertaligheid is een complexe materie, lees er meer over op de WordPress website.

WordPress webshop plugins

WordPress is ooit begonnen als blog, werd toen al snel een volledig CMS en sinds enige tijd is het ook inzetbaar als een volwaardige webshop. De meest populaire plugin om webshop functionaliteit toe te voegen is WooCommerce.

WooCommerce WordPress E-commerce plugin

WooCommerce WordPress E-commerce plugin

Ooit ontwikkeld door Woo Themes, nu onder de vleugels gebracht van WordPress originator AutoMattic. WooCommerce voegt uitgebreide webshop functionaliteit toe. Van productbeheer tot orderafhandeling. Standaard voorzien van betaalmethode en bovenal uit te breiden met heel veel specifieke functionaliteit, die het mogelijk maakt de shop aan te passen aan jouw specifieke wensen. Voor kleine webshops, tot 250 producten, biedt WordPress een volwaardige e-commerce omgeving.

WordPress als social network

WordPress kan zelfs gebruikt worden als basis voor je eigen Social Network! Aanmelden, profielen opstellen en beheren, vriendenlijsten maken, groepen opzetten, het kan allemaal met BuddyPress!

BuddyPress Social Media plugin BuddyPress

BuddyPress Social Media plugin BuddyPress

Powering your WordPress website

Met bovenstaande mogelijkheden tover je jouw WordPress website om in een echt online powerhouse! En dit is maar een greep uit de mogelijkheden, er zijn nog vele tientallen andere plugins die echt waarde toe voegen. Let er wel op dat je het niet overdrijft, te veel plugins maken de site zwaar; traag en minder betrouwbaar. De plugins kunnen ook weer effect op elkaar hebben, waardoor de site kan vastlopen. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt!

Heb je zelf functionaliteit die je tot plugin wilt laten ontwikkelen? Wil je bestaande plugins laten aanpassen? Werken plugins niet goed samen, maar heb je de gekozen plugins wel allemaal nodig? Wellicht kan Daarom.com je van dienst zijn.